Mieszkanie w domu albo posiadanie działki w mieście wiąże się z wieloma przyjemnościami. Nie tylko można odpoczywać w cieniu drzew własnego ogrodu, ale także korzystać garściami z jego dobrodziejstw. Własnoręczne zasadzenie warzyw czy owoców, doglądanie ich a później spożywanie to ciekawe, inspirujące doświadczenie. Uprawiany amatorsko ogród nie wyżywi, co oczywiste, przez cały rok wieloosobowej rodziny, ale z pewnością zaspokoi bieżące potrzeby w sezonie. Można więc zasadzić koper, seler, marchew, pietruszkę czy buraki. Doskonale będzie smakować śniadanie, jeśli na kanapce znajdą się wyhodowane przez nas rzodkiewki, pomidory czy ogórki. Zasadźmy krzaczki mięty – to nie tylko oryginalny, poprawiający smak wielu potraw dodatek, ale także roślina, która swoim przyjemnym, odświeżającym zapachem wypełni cały ogród. Jeśli uwielbiamy desery i przekąski owocowe, zasadźmy w naszym ogrodzie jabłonki i drzewka śliwy, gruszy, brzoskwini, moreli, wiśni oraz czereśni. Ich dodatkowym atutem jest to, że gdy kwitną wiosną, pięknie wyglądają i pachną. Można zasadzić także zioła, zarówno te będące pysznym dodatkiem do jedzenia, jak i zioła, które pomogą w niejednym schorzeniu czy chorobie. Dobrze przyjmuje się macierzanka, rozmaryn lekarski, lawenda wąskolistna, cząber oraz oregano, czyli lebiodka pospolita.