Świeże warzywa z własnego ogródka

Świeże warzywa z własnego ogródka

Ważnym elementem ogrodu jest warzywnik. Mając choćby skrawek ziemi na jego założenie, zasiewamy marchewkę czy pietruszkę. Warzywa z nim hodowane są smaczne i przede wszystkim zdrowe i świeże. W sklepach ogrodniczych jest wiele gatunków roślin i rodzajów nasion. Dla łatwiejszego wysiewu można kupić nasiona naklejone na taśmy, które wystarczy rozłożyć na przygotowanym rządku. Są także dostępne małe siewniki usprawniające pracę z luźnymi nasionami. Lecz najpierw coś zasiejemy, musimy ogródek przekopać. Warto dodać wtedy też obornik bądź kompost, które poprawią jakość gleby. Przekopaną ziemię należy przegrabić i powybierać kamienie i inne rzeczy. Na kolejnym etapie podzielmy ogródek na rabaty. W jednej posiejmy na przykład marchew, pietruszkę i rzodkiewkę, na innej posadźmy cebulę i tak dalej. Warzywa, które szybko dojrzewają, takie jak sałata i rzodkiewka można wysiewać kilka razy do roku. Tak więc zawsze będą młode. Prawdziwym rarytasem w ogródku warzywnym są pomidory, które mają nieporównywalnie lepszy smak niż te kupowane w sklepie. Także mizeria ze świeżych ogórków z warzywnika jest przepyszna. Po zebraniu plonów możemy wysiać tzw. poplon, który później przekopiemy. Gleba w ten sposób zyska niezbędne składniki i minerały, by w przyszłym roku dać zdrowe i smaczne warzywa. Nic nie spakuje tak dobrze jak warzywa z własnego ogródka.